Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10
1
Zapytaj sędziego / Odp: Kurs
« Ostatnia wiadomość wysłana przez wojtas dnia 26 Styczeń 2017, 08:02:34 »
W bieżącym sezonie nie planujemy przeprowadzenia kursu podstawowego. Być może w kolejnym sezonie kurs się odbędzie. Proszę śledzić stronę www.sedziowie.szps.pl - tam umieszczamy informacje o planowanych kursach.

Pozdrawiam
wojtas
2
Zapytaj sędziego / Kurs
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Kurs dnia 26 Styczeń 2017, 00:23:53 »
Witam :)

Kiedy będzie organizowany kurs sędziowski? Jest coś na ten temat wiadomo?
Pozdrawiam

Wojtek :)
3
Zapytaj sędziego / Odp: zagrywka
« Ostatnia wiadomość wysłana przez szczepan dnia 28 Luty 2016, 18:48:50 »
Witam,

Z "Przepisów gry w piłkę siatkową":

1.3.2 Linie ograniczające
Dwie linie boczne i dwie linie końcowe wyznaczają boisko do gry. Wszystkie linie końcowe i boczne wykreślone są wewnątrz boiska do gry.

1.3.3 Linia środkowa
Oś linii środkowej dzieli boisko do gry na dwa równe pola o wymiarach 9 x 9 m każde, jednak cała szerokość linii środkowej należy po równo do obu części boiska. Linia ta znajduje się pod siatką pomiędzy liniami bocznymi.

7.4 USTAWIENIE W CZASIE GRY
W momencie uderzenia piłki przez zagrywającego, każdy zespół musi znajdować się na własnej stronie boiska, ustawiony zgodnie z porządkiem rotacji (z wyjątkiem zawodnika zagrywającego)

7.4.3 Ustawienie zawodników jest określane i sprawdzane przez miejsce kontaktu stóp z podłożem ...

7.5 BŁĄD USTAWIENIA
7.5.1 Zespół popełnia błąd ustawienia, jeżeli którykolwiek z grających zawodników w momencie uderzenia piłki przez zagrywającego nie zajmuje prawidłowej pozycji na boisku...

Tyle teorii... Jeśli dowolny zawodnik (oprócz zawodnika zagrywającego) znajduje się na własnej stronie boiska, w tym również ma stopę w części lub w całości na linii bocznej, końcowej lub środkowej, ale stopa ta nie wykracza poza te linie na zewnątrz boiska - zawodnik błędu nie popełnia.
4
Zapytaj sędziego / Odp: zagrywka
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Gimbus dnia 28 Luty 2016, 00:32:42 »
Witam. Mam pytanie dotyczące ustawienia zespołu przeciwnika podczas zagrywki. Czy w ostanich 6-ciu latach coś się zmieniło? I czy dozwolony jest kontakt zawodników(innych niż zagrywający) z liniami bocznymi boiska.
5
Zapytaj sędziego / Kilka zagadnień z testu certyfikacyjnego
« Ostatnia wiadomość wysłana przez ThaweK dnia 31 Październik 2015, 11:20:51 »
Witam serdecznie.
Z ciekawości pobrałem sobie pdf z pytaniami do testu certyfikacyjnego PZPS. Jestem po lekturze Przepisów Gry, Casebooka i Wytycznych sędziowania. Na kilka z tych pytań nie umiem odnaleźć odpowiedzi, bądź kilka przepisów wprawia mnie w zakłopotanie jak je interpretować :).

Pytanie 17. Czy piłka może być odzyskiwana spoza wolnej strefy przeciwnika?

Zgodnie z przepisem 10.1.2 ("Piłka, która przeszła pionową płaszczyznę siatki w kierunku wolnej strefy przeciwnika [...]") można w takim razie odzyskiwać piłkę tylko z wolnej strefy. Ale jeśli nikt nie przeszkodził w rozegraniu takiej piłki (czy to np. kibic lub gracz siedzący na ławce - bo ławka zgodnie z diagramem XX nie należy do wolnej strefy), to w myśl zasady "daj piłce latać" gry nie powinno się przerywać. A pytanie jest wprost "może być, czy nie"? Osobiście uważam, że tak, lecz w przypadku przeszkodzeniu w rozegraniu należałoby odgwizdać "piłka autowa".

Pytanie 49. Zawodnik doznał kontuzji i został zniesiony z boiska, za ławke swojego zespołu. Trener wskazał innego zawodnika, który w sposób regulaminowy go zastąpi. Czy zawodnik ten musi wejść do strefy zmian i trzymać w ręku właściwą tabliczkę z numerem zawodnika kontuzjowanego?"

Logicznie rzecz ujmując, wydaje mi się, że odpowiedź powinna brzmieć TAK. Jest to zmiana regulaminowa, a poza tym w celu ułatwienia pracy sędziów (szczególnie sekretarza) taką tabliczkę należałoby mieć ze sobą. Tylko komu ją oddaje? Trenerowi? Sędziemu II? No i też jak to się ma do przepisu 15.5.2 ("Zamianie, która jest wymuszona kontuzją grającego zawodnika powinna towarzyszyć odpowiednia sygnalizacja ręczna wykonana przez trenera")? Jak można interpretować sygnalizację ręczną? Jako tabliczkę, czy pokazanie tzw. "młynka" rękami? No i w zapisie jest "powinna"...

Pytanie 74. W drugim uderzeniu zespołu, rozgrywający grający w drugiej linii, zamiast rozegrać piłkę, zdecydował się kiwnąć na stronę przeciwnika. W momencie uderzenia, piłka znajdowała się całkowicie powyżej górnej taśmy siatki. Czy rozgrywający popełni błąd w przypadku, gdy zawodnik blokujący dotknie piłkę?"

Czy należy tutaj interpretować, że zawodnik rozgrywający, grający w linii obrony, znajduje się w takowej? Gdyż odpowiedź zależy od jego aktualnego położenia, a dopiero następne pytania posiadają sformułowanie "[...] będąc w strefie ataku [...]".

Pytanie 85. Zespół wykorzystał już 5 zmian w secie. Dwóch zawodników weszło do stefy zmian. Sytuacja nie opóźniła gry. Czy druga zmiana zostanie odrzucona bez innych konsekwencji?

Wpis do protokołu jako prośba nieuzasadniona nie jest interpretowana jako "konsekwencja" prawda?

Pytanie 90. W wyniku przypadkowego uderzenia w momencie dokonywania zmiany zawodnik, który wchodził na boisko, zaczął krwawić z nosa. Czy możliwa jest druga zmiana bez wznowienia gry?

Skoro w myśl przepisów zmiany regulaminowej można dokonać raz, a następną dopiero po kolejnej skończonej wymianie (Casebook 4.2) (lub w przypadku błędów wymienionych w przepisie 6.1.3), to powinno się wykonać zmianę narzuconą? (15.7)


Przepraszam za rozbudowane pytania, lecz chciałem by osoba to czytająca i weryfikująca poznała moje przemyślenia i tok rozumowania podczas interpretacji. Z góry dziękuję za odpowiedź!
6
Zapytaj sędziego / Odp: Kiedy? ;)
« Ostatnia wiadomość wysłana przez wojtas dnia 11 Sierpień 2015, 10:20:48 »
Informacja o kursie na www.sedziowie.szps.pl

Zapraszamy!
7
Zapytaj sędziego / Odp: Kiedy? ;)
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Kuba dnia 09 Sierpień 2015, 18:53:38 »
Kurs będzie :-).
Będzie się odbywał między październikiem a marcem.  Będzie to 10 zjazdów w niedziele, podczas których będą zajęcia teoretyczne i praktyczne. Zgłoszenia prosimy wysyłać na email: ws@szps.pl.  Dalsze szczegóły juz niebawem
8
Zapytaj sędziego / Kiedy? ;)
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Aniaa dnia 06 Sierpień 2015, 21:05:56 »
Witam serdecznie ;)
Chciałam zapytać kiedy będzie organizowany kurs? W jakim terminie? ;)
Jest coś na ten temat wiadomo? ;)
Pozdrawiam Ania! ;)
9
Zapytaj sędziego / Odp: Kurs sędziowski
« Ostatnia wiadomość wysłana przez konrad dnia 17 Marzec 2014, 15:00:06 »
Witam,
jestem sędzią po ostatnim kursie (2 lata temu) i również nie żałuję, mam porównanie z sędziowaniem piłki nożnej i gorąco polecam siatkówkę, jeśli oczywiście zainteresowani kursem wykazują również żywe zainteresowanie siatkówką wogóle. A co do strony finansowej to oprócz podzielenia zdania Szczepana, dodam tyle, koszt kursu jest niemały (500 zł. + koszty dodatkowe związane z dojazdami na kurs itp., co powinno się zamknąć kwotą ok. 800 zł.) ale po pierwszym sezonie sędziowania powinno się zwrócić (przy założeniu normalnej dyspozycyjności). Tak jak Szczepan napisał, wyżyć się nie da ale na drobne wydatki starcza.
Najważniejsze dla mnie w tej przygodzie to możliwość poznania i spotykania mnóstwa ciekawych ludzi, z którymi można spędzić miło czas przy okazji zawodów siatkarskich i nie tylko.
Pozdrawiam
10
Zapytaj sędziego / Odp: Kurs sędziowski
« Ostatnia wiadomość wysłana przez szczepan dnia 16 Marzec 2014, 21:45:30 »
Witam,
Jeśli rozważasz wzięcie udziału w kursie i ewentualne zostanie sędzią tylko z pobudek ekonomicznych to od razu dam Ci dobrą radę - odpuść sobie :-)
Jeśli pytasz "czy opłaca się?" pod kątem możliwości poznania nowych ludzi, możliwości sprawdzenia się, edukacji, samodoskonalenia, ale przede wszystkim pracy na rzecz rozwoju środowiska siatkarskiego to jest to piękna przygoda, pasja, ale i obowiązek. Oczywiście sędziowie prowadzący zawody sportowe otrzymują wynagrodzenie, ale jest to w tym wszystkim sprawa drugorzędna. Wyżyć, za te pieniądze nie wyżyjesz, ale każdy na początku tej drogi był tego świadomy i się na to pisał. Więc nie ma sensu pytać o wynagrodzenie, stawki jako rzecz najważniejszą. Jeśli to ma być główny powód do za lub przeciw zgłoszenia się na kurs sędziowski to szkoda Twojego czasu - nie zapisuj się.
Pozdrawiam
szczepan
Strony: [1] 2 3 ... 10